Ik draai inmiddels een paar jaar mee op de NGMC en andere SMF forums, en ontdek nu en dan wel eens wat handige truukjes. Ik ben ook zelf bezig met PHP en HTML, dus nu en dan pas je zelf iets toe op een site en denk je 'verrek, waarom zou dit niet ook werken op een forum'. Dus dan probeer ik dat uit, en verrek het werkt :P
Misschien is het niet helemaal goed om deze dingen publiek te maken (ondanks dat je ze vast wel ergens anders ook nog kan vinden of zelf uitvinden), maar dit is niet zo erg als wikileaks en ik denk dat mensen er vaker iets aan hebben als dat er misbruik van gemaakt zal worden. Op verzoek kan het natuurlijk altijd nog offline gehaald worden :)
Hier is dus een klein overzicht van allerlei van dat soort truukjes. Sommige zijn ook gewoon door SMF ingebouwd, maar niemand weet van het bestaan.

- Regelafstanden aanpassen
Het is je waarschijnlijk nooit opgevallen, maar als je tekst van 10punten groot hebt is de regelafstand ook maar half zo groot als bij tekst van 20pt. Het zou ook niet uitzien, tekst met onder iedere regel 20px ruimte voor als iemand een groter lettertype gebruikt... Maar stel dat je nu net ietsje meer ruimte tussen een regel wil hebben, maar niet teveel, hoe doe je dit dan? Simpel, je past de lettergrootte aan, zet er een enter in, en zet de lettergrootte weer terug! Voorbeeldje:
Tekst voorbeeldtekst voorbeeldtekst[size=20pt] 
[/size]Nogmeer tekst tekst tekst.
Hier zat dus maar 1 enter tussen ;) De standaard lettergrootte is meestal 12pt.

- Gecensureerde woorden toch gebruiken
Zet een onzichtbare bb-code midden in het woord, zoals [b][/b]. Voorbeeld verd[b][/b]omme zal gewoon weergegeven worden als 'verdomme'.
PS. Graag geen misbruik van maken!!! Ik heb het gebruikt omdat brainfuck een programmeertaal is, en fuck gecencureerd werd, maar ga het niet misbruiken!

- BB-codes niet omzetten in je bericht
Bijvoorbeeld je wil iemand zeggen dat hij [gml] moet gebruiken in plaats van [code]. Op het forum zou zodra je het woord [gml] noemt, het veranderd worden naar een gmlcode-stuk. Als je nu hetzelfde truukje gebruikt als hierboven ([b][/b]) gebeurt dat niet: [co[b][/b]de] bijvoorbeeld. Volgensmij werkt op SMF forums ook wel [nobbc][code][/nobbc] of iets dergelijks, maar dat zou je even moeten opzoeken.

- Link die niet in een nieuw venster of tabblad opent
Is je ooit opgevallen, bij die topics: 'topic is verplaatst naar [beginners] - [topiclink]' opent de link naar [beginners] niet in een nieuw tabblad. Je kan niet zien hoe dat gedaan is, of dat het iets is wat niet voor gebruikers toegankelijk is (bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor redirect-pagina's), maar ik ben beheerder op een ander forum en heb dus uitgevonden hoe dit werkt.
Het is heel simpel, je gebruikt geen [url=..][/url], maar [iurl=..][/iurl]! Ik denk dat het staat voor internal-URL, want meestal openen links binnen een website ook niet naar een nieuwe tab. Externe links wel heel vaak (moet je maar eens opletten op websites). Dit is trouwens ook met een reden, je wilt natuurlijk dat mensen op jou site zijn en blijven. Als je iets in een nieuw tabblad opent zal de gebruiker jou site weer zien zodra hij klaar is op die andere site. En het is handig omdat niet iedereen weet dat je met middelklikken op een link ook een nieuwe tab opent, dus die mensen zouden dan weer 20x moeten klikken om terug te komen naar jou site. Meer werk als de gemiddelde snelle google'r even wil verrichten ;)

- Afbeeldingen kunnen ook links zijn!
Dit is echt gewoon een bedoelde functie, en ook een van de eerste dingen die je leert als je HTML gaat leren, maar sommingen lijken het toch nog niet te snappen. Je kan gewoon [url=http://www.google.nl][img]http://google.nl/logo.jpg[/img][/url] gebruiken! (afbeelding bestaat niet nee, maar dit is wel duidelijk). Vertel overigens dan wel dat men erop kan klikken. De helft van de tijd zien ze dit over het hoofd ;)
Update: Soms is het ook mooi om een effect te laten zien bij het bewegen van de muis over de afbeelding (en dit maakt ook direct duidelijk dat het een link is, mocht dat niet duidelijk zijn). Dit kan door tekst voor de [img] of achter de [/img] tag te zetten, maar je wilt niet altijd dat er iets voor of achter staat. Een spatie werkt niet, maar je kan wel een verborgen karakter gebruiken: alt+255!. Je moet dan de Alt-toets ingedrukt houden, op het nummerieke deel van je toetsenbord 255 intoetsen, en dan Alt loslaten. Als dit niet werkt, probeer eens numlock aan of uit te zetten. Mocht dat nog niet werken, je kan proberen de volgende spatie te kopieren (dat is zo'n onzichtbaar teken): " " of "ÿ". Ik heb geen idee if dat kopieren werkt, maar succes :-)

- [img] verborgen truukjes
De afbeeldings-code ([img]afbeeldinglink[/img]) kent iedereen wel, maar wat mensen niet weten is dat je ook de breedte en hoogte in kan stellen! Het forum zal dit al automatisch doen als de afbeelding te groot is, maar je kan het ook zelf doen:
[img width=breedte]http://link naar afbeelding[/img]
De hoogte zal zo automatisch aangepast worden zodat de hoogte:breedte verhouding hetzelfde zal blijven (het zal dan niet uitgerekt uitzien in een bepaalde richting). Als je wel een aparte hoogte wil instellen kan dat hiermee:
[img width=breedte height=hoogte]link[/img]
De breedte en hoogte zijn overigens gegeven in pixels.
Als je een breedte invult die breder is als de maximale breedte die door het forum is toegestaan, zal deze automatisch (samen met de hoogte) automatisch aangepast worden naar de maximale groottes. Om de afbeelding weer niet uitgerekt uit te laten zien is de hoogte niet de maximale hoogte, maar aangepast zodat de hoogte/breedte verhouding hetzelfde blijft.

- Dynamische tekst in je onderschrift zetten
Deze heeft niet zoveel met truukjes te maken, maar is gewoon iets wat handig is om de techniek van te weten. Je ziet wel eens dat mensen veranderende tekst of veranderende banners in hun onderschrift hebben staan. Dit is gedaan via PHP, een programmeertaal die op de server wordt uitgevoerd. Je moet hiervoor een eigen website hebben die PHP ondersteund (000webhost.com, bplaced.net, enz.). Hierop kun je dan een script maken wat een willekeurige tekst in een afbeelding zet, en vervolgens die afbeelding naar de browser doorstuurt. Stel dit script staat in http://example.com/afbeelding.php, dan kun je in je onderschrift [img]http://example.com/afbeelding.php[/img] zetten. Het forum controleert niet of wat je tussen img-tags zet ook wel echt een afbeelding, of PHP script is! En al zou het dat doen, dannog is het mogelijk via het .htaccess bestand, maar daar gaat het nu niet om. Hoe je precies tekst in een afbeelding zet via PHP is wel te vinden op Google, maar als je scripts wil hebben die ik zelf gebruikt heb voor mijn systeem kun je me PMmen op het forum (lucb1e).
Dynamische tekst in je onderschrift + werkende link!
Je hebt dus mooi die tekst daar staan, en je kan zelfs een link van die dynamische afbeelding maken. Maar de link kan niet meeveranderen met de tekst. Bijvoorbeeld als je 10 tutorials die je gemaakt hebt willekeurig in je onderschrift zet, is het natuurlijk leuk als je bij de tutorial uitkomt door op de afbeelding te klikken. Hooguit kun je erbij zetten iets van 'zie www.bit.ly/lucb1eTutorialErrors' ofzo, maar dit werkt dus niet fijn en het kost jou een hoop tijd om alle bit.ly-links te maken. Toch is het mogelijk (voor 99% dan) de link ook mee te laten veranderen! (Ik heb dit wel nog nooit iemand zien doen, vandaar dat dit een vet kopje heeft). Het php script dat je gebruikt voor de afbeelding te genereren, kan natuurlijk ook gebruikt worden voor allerlei andere doeleinden. Als dit nou ergens opsloeg welke tutorial (het voorbeeld even aanhoudend) er aan die gebruiker (identificeerbaar via IP adres of cookie) voor het laatst getoond werd, kan een andere pagina (zegmaar example.com/naartut.php) dit weer eruit halen en je automatisch doorlinken naar de goede pagina. Hoe je kan bijhouden welke voor het laatst getoond is? Ofwel via een cookie, een sessie, een database, of een bestand.

- /me does something
Voor de mensen die IRC-chats kennen, kennen ook wel het /me commando. Een typische IRC chat ziet er zo uit:
[14:20] *** Persoon2 has joined #chatkanaal
[14:20] <Persoon2> Hoi.
[14:21] <Persoon1> Hey
[14:21] <Persoon2> nog wat tekst...
Etcetera. Hoe het precies uitziet verschilt per programma wat je gebruikt voor de chat (webchat versies, mIRC, XChat, etc) maar dit is het globale idee.
Wanneer je nou intypt "/me zegt wat" zal je in het chatkanaal dit zien (stel dat jij persoon1 bent):
[14:22] * Persoon1 zegt wat
SMF heeft deze functie ook ingebouwd, als je /me gebruikt zal het de tekst automatisch een kleurtje geven en
'* username tekst' ervan maken.

- Geen bevestiging bij PM verwijderen
Ik was laatst mijn PB's/PM's aan het opruimen, en iedere keer als je een verwijderd kreeg je de vraag of je dit wel zeker wist en dan herlaadde de pagina. Hier is een simpel truukje voor: je kan een bericht direct verwijderen, zonder bevestiging of dat de pagina herlaad, door met de middelste muisknop erop te klikken (of ctrl+klikken). De pagina opent dan in een nieuw tabblad, en de PM zal daar verwijderd zijn. Als je browser niet automatisch naar die tab springt, dan zou je namelijk iedere keer ook een tab terug moeten wisselen, is dit een veel handigere manier om PM's te verwijderen :)