home    games    info (tricks, info voor beginners, bouw je eigen ramp, enz.)    foto's en video's    links    Over mezelf.    vergeet het gastenboek niet te tekenen!


Informatie over de BMX

naam

Het woord BMX staat voor Bicycle Motorcross (de X staat dus voor cross).

type sport

BMX'en is een zogenaamde extreme sport (ook wel "x-treme sport", zie de naam van de site) en wordt Olympisch bij de Spelen van 2008.

geschiedenis

De eerste BMX'ers deden stunts na van motorcrossers. Het echte begin van het BMX'en was in de jaren '60, in Californië.

In Nederland verscheen het begin jaren '80, tot 1985 heeft 'de fietscross', zoals we dat in Nederland zeggen, een enorme groei meegemaakt. Daarna is het in een dip geraakt. Maar de laatste jaren is het weer erg populair. Tegenwoordig bestaat het uit 3 disciplines met nog een paar 'types'.

soorten BMX'en

1. cross op heuvelig terrein of "dirt":

a. op snelheid
b. bij iedere heuvel een sprong met bijbehorende stunt of "trick"


2. op straat:

a. street: stunts uitvoeren op straat door te "grinden" (de fiets balanceren op het obstakel, vaak met pegs (pegs zijn stangetjes aan je wiel)) of te springen over hekken, muren, of andere dingen.
b. flatland: bij dit type (met overigens de kleinste fiets van allemaal) moet men ingewikkelde tricks doen op een geasfalteerd stuk weg (kan dus ook bij jou voor de deur, als je niet aan een drukke straat woont). Bij deze tricks wordt dus alleen gebruik gemaakt van de fiets en niet van schansen of andere obstakels.
c. vert: stunts uitvoeren in een skatepark op een halfpipe.


3. race:

Op een parcours moet je als eerste finishen. Het parcours begint met een starthek om over heuvels en bochten de finish te bereiken. De wedstrijd wordt verreden met 3 manche's om vervolgens te eindigen met een finale. Deze wordt gespeeld tussen max. 8 BMX'ers. Bij deze discipline heb je conditie én techniek nodig.

Maar voor ze allemaal geld:
Fietsen is balanceren op twee wielen, maar bmx'en is balanceren op het randje van de wetten der natuur.




Voor beginners
Als je net begint met de BMX sport, moet je niet meteen de beste BMX uitzoeken en veel op internet naar stunts zoeken, maar zelf je fiets proberen te 'voelen' (klinkt misschien raar, maar je moet gewoon weten hoe de fiets reageert op je bewegingen). En ook eerst een goedkope BMX kopen en kijken of je wel verder in de sport wil gaan (anders is het verspild geld). Dan pas moet je een echte BMX kopen. Pas als het goed lukt om de fiets te voelen, kun je je wagen aan moeilijkere stunts. Maar totdat je stunts doet die (ongeveer) makkelijker zijn dan die verderop op de site staan (beter is nog het zelf aan te voelen), kun je beter zelf je stunts bepalen. Dat voorkomt een hele hoop botbreuken! Dus je bent gewaarschuwd!

Beginner stunts (op volgorde):
- Slippen (helpt goed om je fiets te leren kennen)
- Op je achterwiel rijden door je stuur omhoog te trekken, en tegelijk te trappen. (eerst je trapper goed zetten voor de stunt!)(Voordat je een echte wheely maakt, moet je eerst het voorwiel laag houden en proberen zo lang mogelijk het wiel van de grond te houden, als dat iets meer dan 3 meter lukt, kun je bij de stunt je voorwiel verder omhoog trekken, trappen en een echte wheely maken)
- Op je voorwiel stilstaan (hoeft niet langer dan je achterwiel op en neer, de langere verzie heet een endo en is voor de gevorderde rijders)
- Met 2 wielen van de grond (lijkt op een bunnyhop, maar dan lager en nog niet op voorwerpen springen)
- Op je zadel staan
- Op je zadel staan met lossen handen (je handen hoeven niet langer dan een flits los te zijn, vlak boven je stuur.)
- Op andere onderdelen gaan staan (stangen, voorvork, voor pro's op je stuur staan, enzovoort)

Neem de tijd voor de stunts, als je te snel gevorderde stunts wil doen, kan je hard vallen! (stuur staan bijvoorbeeld is heel gevaarlijk als je nog niet ervaren bent! Stel dat je tegen een auto oprijdt, of in glasscherven valt die je niet gezien hebt, of dat muurtje, zelfs een los kiezelsteentje is al gevaarlijk om over uit te glijden, enz.)





Wat feitjes

In de jaren '80 begonnen de meeste mensen met een 20 inch BMX

Sommige pro's oefenen meer dan 8 uur per dag.

De grondlegger van flatland BMX'en is Bob Haro, hij vond Flatland BMX begin jaren '80 uit.

Pas in 1997 werd BMX Flatland een x-treme sport.

Volgens een bekende coureur moet je een doel stellen voordat je gaat beginnen. Dan zou je zien dat het goed gaat, en krijg je motivatie.
>


De onderdelen van een bmx

De onderdelen van een BMX. (als je geen plaatje ziet, klik een aantal keer op vernieuwen (F5), totdat je het plaatje ziet. Dat is een fout van freewebs)



Stunts
  -Bunnyhop   -Inside Junkyard   -Wiplash   -Fire Hydrant   -Turndown

Bunnyhop

Een streetrijder is nergens zonder een goede bunnyhop. De bunnyhop is de ollie in de skate-wereld en essentieel in alle disciplines. Pro’s kunnen meer dan een meter hoog hoppen. De bunnyhop wordt hier voorgedaan door Mark Vos. De Soul Cycle rijder heft serieuze pop en vliegt hier over een rail. Moeilijkheidsgraad: basic

1 Hoe hoger het obstakel, hoe meer vaart je nodig hebt om erover heen te komen. Hoe hoger het obstakel, hoe eerder je de bunnyhop moet inzetten, om een hang up te voorkomen.

2 Kijk naar het punt waar je over de rail wil springen.

3 Ga door je knieën om de bunnyhop in te zetten.

4 Vlak voor je bij de rail komt trek je het stuur naar je borst toe, verplaats je je gewicht naar achteren en strek je je benen. Je voorwiel komt los van de grond en je staat recht overeind.

5 Op het moment dat je voorwiel op het hoogste punt is, trek je je benen in en duw je je stuur naar voren. Hierdoor komt je achterwiel omhoog.

6 Zodra je over de rail heen bent, kijk je waar je wil landen. Strek je benen licht om bij de landing de klap op te vangen. Je achterwiel komt hierdoor eerder op de grond.

Inside Junkyard


De jonge Soul Cycle rijder Bram Verhallen geeft zowel zijn voorwiel als zijn achterwiel genoeg aandacht. Als je deze trick kunt, kun je al goed BMX'en!
Moeilijkheidsgraad: advanced

1 Zet voor je aan de Inside junkyard begint je rechtertrapper schuin naar voren. Niets is zo onaangenaam als trappers die de huid van je schenen schrapen.

2 Begin met beide voeten op de achterste pegs. Ga met de bal van je linkervoet op het uiteinde van de pegs staan, zodat je hem makkelijke kan draaien. Trek je voorwiel van de grond. Haal je rechtervoet van de peg om je balans mee te corrigeren. Hang hierbij naar binnen, waardoor je een krappe bocht draait.

3 Druk je rechtervoet stevig op de achterband. Draai tegelijk je lichaam naar links. Je linkervoet draai je op de peg linksachter, terwijl je je stuur met de beweging meedraait naar rechts. Je wikkelt jezelf als het ware in de trick.

4 Houd je rechtervoet stevig op de band. Op het moment dat je voelt dat je naar binnen valt begin te je te scuffen. Trek hierbij stevig aan het stuur met je rechterhand, waardoor je de inwaartse draai vasthoudt.

5 Je rijdt nu een Inside junkyard (zie Bram nummer 5). Scuff door tot je duizelig bent (of zolang je wil).

6 Om uit de trick te komen rem je door je voet stevig op de band te drukken en op te houden met scuffen. Doordat de beweging opeens ophoudt, zal de fiets als vanzelf weer terugdraaien. Controleer de beweging door je voet op de band te houden.

7 Je voorwiel valt naar de grond. Zet je rechtervoet op de trapper en rijd weg en kijk nog even naar de vloer: als het goed is staan daar artistieke bandensporen!

Tip: als er nog iets van je schenen over moet blijven, begin er dan
niet aan als je geen fiets met een freecoaster hebt.

Wiplash


De Whiplash is, zoals bijna alle flatland tricks, uitgevonden door Kevin Jones, die er op weg naar huis makkelijk dertig achter elkaar deed. De whiplash is naar een hoger niveau getild door Chase Gouin, de flatland legende uit Canada, die alle mogelijke varianten beheerst. James Alberto, een van Nederlands eerste flatlanders, laat zien hoe je een enkele whiplash doet. Gebruik je rem voor deze trick niet.
Moeilijkheidsgraad: basic


1 Ga met je linkervoet op de voorste peg staan en met je rechtervoet op de achterste peg.

2 Verplaats je gewicht naar je voorste voet door je bovenlichaam naar voren te bewegen. Je centreert nu je gewicht boven je voorwiel.

3 Zodra je voelt dat je achterwiel loskomt, geef je een beheerste, duwende beweging met je rechtervoet naar rechts. Het frame draait nu tegen de klok in.

4 Als je frame halverwege is, zet je je rechtervoet op de rechterpeg en verplaats je je gewicht van je linkervoet naar je rechtervoet. Deze staat dan inmiddels op de rechterpeg.

5 Zorg dat je achterwiel niet halverwege de grond raakt, door je stuur dicht bij je bovenbenen te houden (zie James nummer 4). Volg het frame niet met je ogen, dan gaat je lichaam draaien.

6 Zodra het frame 360 graden rond is zet je je linkervoet op de bovenbuis, duw je het frame naar beneden en land je de trick. Tip: Problemen met de tweede helft van de whiplash? Laat het achterwiel dan halverwege al op de grond komen. Verplaats je gewicht naar je rechtervoet, en het frame zal naar je toe terug draaien. Dit heet een halflash.


Fire Hydrant


Flatland wordt de laatste jaren sterk gedomineerd door 'voorwieltricks'. Bij de ingewikkelde voorwieltricks van de pro’s zou je het misschien niet denken, maar aan de basis staat bijna altijd de Fire Hydrant.
Moeilijkheidsgraad: basic

1 Zet je linkertrapper naar voren, zodat je goed weg kan rijden uit de trick.

2 Kom niet te snel aanrijden. Ga met je linkervoet op de voorste peg en je rechter voet op de achterste peg staan. Plaats je linkervoet met de bal van je voet stevig op de peg, tegen de vork aan.

3 Maak een flauwe bocht naar rechts, zet met je rechtervoet af op de achterste peg en draai je bovenlichaam mee. Hang iets naar binnen. Knijp kort in je rem. Laat hem na 1/3 van de draai weer los, anders kom je stil te staan.

4 Zodra je een halve draai hebt gemaakt zet je je voet op de band en geef je één stevige scuff (zie Hoite nummer 3). Hierdoor komt je frame rond.

5 Laat het frame rond komen. Niet remmen, dat stopt de draai van het frame. Zodra het frame onder je lichaam is, knijp je in je rem. Zet je rechtervoet op de bovenbuis, verplaats je linkervoet van de peg naar de trapper, en fiets weg.


Turndown


De Turndown is een trick die er pas goed uit ziet als hij helemaal clicked is. Neem een voorbeeld aan Michael van der Lee, die op moerassige A4 trails deze Turndown volledig clickt. Zorg dat je eerst comfortabel over de double komt. Als je met je rechtervoet voor rijdt, doe je de turndown naar links.
Moeilijkheidsgraad: middel

1 Zorg dat je twee, drie trappen harder gaat dan wanneer je de jump normaal zou springen.

2 Op het moment dat je loskomt van de jump trek je je fiets omhoog, net als bij een normale air.

3 Je draait nu alleen je frame negentig graden (zie Michael nummer 3). Dit doe je door je heupen en je benen te draaien. Hou je bovenlichaam recht. Doordat je de draai van je frame inzet, zijn je benen licht gebogen.

4 Vervolgens duw je je rechterarm naar beneden en met je linkerarm trek je je stuur richting je linkeroksel. Tegelijkertijd strek je je benen. Je bovenlichaam komt hierdoor over je fiets te hangen. Click de trick door je rechterarm zo ver mogelijk te strekken.

5 Om uit de turndown positie te komen duw je het stuur naar voren. Zet je voeten weer recht op de trappers en buig je benen om je klaar te maken voor de landing.

6 Kijk naar waar je wilt landen, en land de trick. Zorg dat je recht landt en voor je het weet, ben je alweer bij de volgende double.



hoe bouw je een quarter pipe:


FLATBOTTOM
Bouw de ramp op een egaal stuk grond! Plaats je de ramp op gras of iets dergelijks maak dan eerst een goede ondergrond of fundament van steen zodat de ramp niet wegzakt na verloop van tijd. Ook houd je zo het hout droog en gaat het langer mee. De flatbottom is het eenvoudigst maar wees zo precies mogelijk. De flat houdt de twee transitions bij elkaar dus maak hem flink stevig dan rijdt ‘ie nog sneller ook!


klik voor een uitvergroting

TRANSITIONSEr zijn verschillende methodes om een transition te maken, dit diagram is ook maar een voorbeeld. Men neme een touwtje en ene potlood en je zet een punt van je touw vast. Vervolgens ga je bijvoorbeeld 235 cm van je vaste punt afstaan en trek je een mooie kromming op het onderliggende underlayment hout. Deze afstand is geschikt voor een mini van een hoogte van ongeveer 160cm. De afstand tussen de afzonderlijke transitions moet je afstemmen op de (handels) maten houten balken die je hebt bemachtigd (bijv 244cm). Des te dikker je ribben zijn des te meer afstand kun je houden per transition. Heb je alle trannies uitgezaagd en je balken klaar liggen dan ga je de trannies klaar maken voor de ribben. Voor de draagkracht is het aan te raden om de ribben in de transitions uit te zagen en erin vast te schroeven (niet hameren!). Schroeven zorgen ervoor dat de ribben niet kunnen gaan wringen en er geen kinks of bulten in de trannie kunnen ontstaan. Ook kan de deklaag zo de ribben niet uit de trannie trekken. De simpelste manierom het geraamte op te richten is om onafhankelijke secties te maken zoals uit het voorbeeld. Dit zorgt ervoor dat de ribben allemaal gelijk zijn en dat je gemakkelijker kunt aansluiten op je flatbottom. De staande en liggende steunbalk van de trannie moet diagonaal ondersteund worden voor een nog meer solide constructie. Zorg ervoor dat de uiteinden van de transitions een flinke overlapping hebben naar de flatbottom toe om hem hier stevig aan vast te kunnen zetten.

TOPLAAGHet beste oppervlak voor een houten skatebaan die buiten komt te staan is berkenhout danwel meranti, binnen gebruik je lekker MDF. Twee toplagen van 9mm moeten voldoende zijn en zijn bovendien nog buigbaar genoeg om in de trannie te duwen. Gebruik je een groterre transition dan kun je ook een 12mm laag aanbrengen. Het platform en de transitions kunnen best uit gebruikt hout worden gemaakt, je rijdt immers alleen op de toplaag, duh. Maar welk hout je ook gebruikt het is altijd een goed idee om je ramp flink in de verf te zetten. Behalve dat het de levensduur van je toplaag tengoede komt is het natuurlijk gaaf om je baan een leipe kleur te geven. Bel met je lokale verfboer voor restpartijtjes, lekker goedkoop! Mat of semiglans werkt het beste. Heb je geld teveel dan moet je ook eens kijken of je niet ergens 2 a 3 mm staalplaten als afwerking kunt scoren, nog sneller dan hout en het gaat natuurlijk langer mee! De platen leg je in de lengte, dat buigt gemakkelijker en je voelt minder naden tijdens het skaten. De eerste toplaag kun je nog vasthameren,de tweede laag moet je zeker vast schroeven. Leg de tweede laag niet identiek aan de eerste, zorg ook hier voor een overlapping. Begin vanuit de flatbottom en werk je weg naar boven. Altijd in de balken schroeven en stapje voor stapje omhoog gaan dan kan het hout niet gaan wringen of vervormen ! Zorg ook bij de toplaag voor een flinke overlapping van de flat naar de trannie toe, dit voorkomt kinks en daar kun je prima zonder.

PLATFORM Het diagram spreekt redelijk voor zich. Denk eraan dat des te hoger je ramp wordt je ook meer aandacht besteed aan de kracht van het platform en een hekje of zoiets. De hiervoor geldende DIN veiligheidsnormen stelllen dat je een platform minimaal 125 cm diep moet maken en een ramp die hoger is dan een meter er een hekje bovenop moet hebben. Houd hier rekening mee zodat niemand kan gaan zeuren over jullie ‘onveilige’ ramp. Het kan nooit kwaad te stevig te bouwen, te slap daarentegen wel. Denk ook aan metalen hoeken/braces om je platform extra steun te geven. Laat vooral genoeg ruimte over voor die luie bank of stoel van op zolder.

COPINGAltijd een bron van onenigheid onder BMXers. De een wil hem lekker dik en ingewaxed, de ander zweert bij dunne, roestige copings en dan heb je ook nog van die types die het liefste een pool coping van steen hebben ! Moet je vooral lekker zelf weten ! Minimaal een diameter van 40mm hanteren, maximaal zo’n 70mm. De groter de ramp, de dikker de coping kan zijn. Laat de coping aan beide zijden (platform en trannie) een beetje uitsteken, zo’n millimeter of 2-3. Dit helpt niet alleen met ollies poppen en slides, het grind ook nog eens beter. Dit stellen van de coping kun je met behulp van wat dunne houten klosjes doen zoals in het diagram staat. Wat betreft materiaal kun je het beste gewoon staal gebruiken, geen gegalvaniseerde coping of iets dergelijks. Het werkt het makkelijkst om doorgeboorde stalen plaatjes aan de coping te laten lassen om de coping met schroeven op de dragende balk te kunnen bevestigen. Wat ook kan is het boren van gaten in de coping om deze doorheen te bevestigen in de onderliggende balk (zie voorbeeld). Wanneer je onder het platform weinig open ruimte tussen de twee naaste balken hebt dan kun je de coping ook vastzetten met PUR schuim wat ook wel gebruikt wordt om kozijnen mee te plaatsen en dergelijke. Het schuim zet enorm uit en houd de coping zo muurvast op z’n plaats.




ga naar:
voor beginners
feiten
onderdelen
stunts
bouw je eigen ramp
naar boven














ga naar:
voor beginners
feiten
onderdelen
stunts
bouw je eigen ramp
naar boven















ga naar:
voor beginners
feiten
onderdelen
stunts
bouw je eigen ramp
naar boven






























ga naar:
voor beginners
feiten
onderdelen
stunts
bouw je eigen ramp
naar boven




























































ga naar:
voor beginners
feiten
onderdelen
stunts
bouw je eigen ramp
naar boven











ga naar:
voor beginners
feiten
onderdelen
stunts
bouw je eigen ramp
naar boven